به گزارش شهرآرانیوز، حسن کاظمیقمی که در کارنامه کاری خود سمت نماینده پیشین ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان را نیز دارد، شب گذشته (۲۴ تیر ۱۴۰۴) با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، ابعاد مختلف دفاع مقدس ۱۲روزه ایران را بررسی کرد.
مجری در میانهبرنامه با استناد به سخنان کاظمیقمی، از او سؤال کرد که امروز در محافل خبری بعضی اقدامات ضدامنیتی به اتباع نسبت داده میشود و برخی تحلیلشان این است که اتباع خارجی نقش بسزایی در این جنگ دوازدهروزه داشتهاند؛ شما چقدر این را تأیید میکنید و چقدر قبول دارید؟
من بیشتر از اینکه دیگری را متهم کنم، به ضعف خود توجه میکنم؛ هر کشوری برای حاکمیت ملی، استقلال و حفظ تمامیت ارضی باید پدافند و کمربند امنیتی خود را قوی کند. کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران باید چند لایه امنیتیاش را تقویت کند.
در کشور ما چند میلیون مهاجر وجود دارد، بحث امروز و دیروز هم نیست، از زمان تجاوز ارتش سرخ کمونیستی به افغانستان، ما شاهد آوارگی و مهاجرت افغانها بودهایم.
آمریکاییها بیست سال (در افغانستان) تجاوز و اشغالگری کردند و جز خرابی و ناامنی و ترویج موادمخدر هیچچیز دیگری به بار نیاوردند؛ جنگ داخلی هم که وجود داشت.
در مسئله مهاجران یا اتباع خارجی، هر نظامی باید به موضوع امنیت به عنوان موضوع اول توجه کرده و به حضور قانونمند نیز توجه کند؛ اگر غیر از این عمل کند، خطا کرده است؛ خطا در حوزه دفاع، امنیت ملی، منافع ملی و امنیت داخلی. نظام باید کنترل کند، مگر شهروندان را کنترل نمیکند؟ طبیعتاً تبعه خارجی را هم باید کنترل کند؛ این یک امر محتوم است که باید انجام شود.
اینجا ببینید:
این موضوع اکنون در دستور کار است و باید نظاممندتر و قانونمندتر پیش برود. اتباع غیرقانونی باید بروند؛ این سیاست درستی است، اما با شیوه خودش باید عمل شود.
چون بحث، بحث مهاجران افغان است، باید از چند منظر نگاه کرد. از منظر امنیتی باید کنترل کرده و باید قانونمند عمل کرد. مرزها را باید کنترل کنیم که جمهوری اسلامی پروژه انسداد فیزیکی مرز را دنبال میکند که در همین راستاست و کار بزرگی دارد انجام میشود. اما شما نمیتوانید این را با یک روش انجام بدهید و جوانب دیگر را نادیده بگیرید.
اگر در افغانستان این بحرانهای امنیتی، اقتصادی و مسائل اینچنینی نمیآمد، این همه مهاجر از افغانستان به کشورها سرازیر نمیشد. ما نباید این نکته را فراموش کنیم که افغانستان و مردم افغانستان در حوزه تمدنی، ایرانی-اسلامی هستند.
همین مردم افغانستان بودند که در جنگ هشتساله دفاع مقدس به کمک آمدند و همچنین دربرابر داعش ایستادند. نقش آنها در توسعه اقتصاد ملی ما مثبت است.
حرف من این است که حضور مهاجران را باید قانونمند کنیم؛ این یکی از راهکارهایی که میخواهم در اینجا بگویم. شاید این حرف، خوشایند نباشد؛ ما قبل از هر اقدامی، باید اطلاعات خود را درخصوص مسئله اتباع خارجی کامل و دقیق کنیم، چراکه هر طرحی نیاز به اطلاعات دارد و بهترین شیوه برای اینکه اطلاعات دقیق بشود، کمکگرفتن از مردم است. مردم با اینها دارند کار میکنند؛ یا در کارگاههایشان هستند یا در کارخانهها هستند.
مردم باید بیایند و اطلاعات این افراد را بدهند. این غیر از آن اطلاعاتی است که دولت جمعآوری میکند. مردم آمادگی برای همکاری دارند و ما اگر بخواهیم هر نوع تصمیم راهبردی بگیریم، باید این اطلاعات را با کمک مردم به دست بیاوریم.